Wat mag je wel/ niet eten bij voedselallergieën?
Veel kinderen hebben last van voedselallergieën. Er zijn veel verschillende soorten voedselallergieën.
De allergieën die het meeste voorkomen zijn: koemelkallergie, noten/pinda allergie en glutenallergie.
Veel mensen weten niet precies wat ze wel en wat niet mag eten bij voedselallergieën.
Wil je weten wat wel mag en wat niet? lees dan de volgende informatie.
Koemelkallergie
Koemelkallergie is de meest voorkomende voedselallergie. Het komt vooral voor bij zuigelingen en kinderen tot 3 jaar. De meeste kinderen groeien over deze allergie heen (90%). Koemelkeiwit is vaak het eerste ‘vreemde’ eiwit dat wordt gegeven ter vervanging van moedermelk.
De meeste kinderen met koemelkallergie krijgen 2 of meer symptomen in 2 of meer organen. Veel voorkomende reacties zijn: huidklachten, maagdarmklachten en in mindere mate luchtwegklachten. Een anafylactische shock komt ook voor na melkconsumptie na een spoortje melk (bijvoorbeeld een vies lepeltje). De klachten kunnen optreden binnen enkele minuten tot een uur na het drinken van koemelk. Reacties die na uren verschijnen heten verlate reacties. Soms treden symptomen pas na dagen op. Deze late reacties geven meestal alleen klachten van atopisch eczeem en darmklachten als obstipatie.
Wat mag je niet eten bij koemelkallergie?
Koemelk en producten die koemelk bevatten zijn niet toegestaan binnen de dieetbehandeling van koemelkallergie. Denkt u daarbij niet alleen aan melk maar ook aan producten die van melk gemaakt zijn, bijvoorbeeld:
- karnemelk
- vla, yoghurt, kwark, pap
- (smeer)kaas
- (slag)room, roomboter, crème fraîche
- koffiemelk
- limonade met melkeiwitten
Verborgen koemelk
Ook andere voedingsmiddelen kunnen koemelk bevatten. Aan het product zelf kunt u dan niet zien dat er koemelk inzit, terwijl dat wel zo is. Denk bijvoorbeeld aan:
- snacks
- soepen
- worst
Koemelk en kunstvoeding op basis van koemelk moeten vermeden worden. Het beste alternatief voor gewone kunstvoeding bij bewezen koemelkallergie is hypoallergene kunstvoeding, op basis van sterk gehydrolyseerd (wei) eiwithydrolystaat. Voor kinderen met een verhoogd risico op koemelkallergie wordt hypoallergene kunstvoeding, op basis van partieel eiwithydrolysaat, niet algemeen aanbevolen om een allergie te voorkomen. Intensief gehydrolyseerde kunstvoeding wordt dan zelfs afgeraden. Zowel sojaproducten, geitenmelk of schapenmelkworden in de eerste 6 maanden ontraden als vervangende voeding.
Noten/ pinda allergie
Artsen krijgen steeds vaker te maken met personen die last hebben van jeuk en opgezwollen mond en lichaam na het eten van noten. Een notenallergie kakan ineens ontstaan en zorgen voor vervelende symptomen die soms, in zeer ernstige gevallen, dodelijk kan aflopen. Normaal zijn noten erg gezond en wordt gezegd dagelijks noten te eten. Het is bij een noten allergie vooral belangrijk om altijd op de beschrijving te lezen wat er allemaal precies inzit. Bij sommige personen, die erg allergisch zijn, kan het eten van een ander product die gemaakt is in een fabriek waar ook noten worden gemaakt al erg gevaarlijk zijn.
Wat mag je niet eten bij een noten/ pinda allergie?
Voedingsmiddelen die pinda kunnen bevatten:
- Aroma’s en kruidenpreparaten
- Bak- en braadproducten
- borrelnootjes
- Bouillon
- Chili con carne
- Chocolade/bonbons
- Curry’s
- Desserts
- Dressings
- Gado-gado
- IJs
- Kant-en-klare gerechten
- Katjang / kacang
- Koek
- Kruidenmixen
- M&M’s/chocopinda’s
- Margarine
- Marinade
- Mengsels van zaden en pitten
- Nougat
- Ontbijtgranen/muesli
- Oosterse gerechten (Chinese en Thaise keuken)
- Plantaardig vet/olie
- Salade
- Sambal
- Saté
- Sauzen
- Seroendeng
- Snacks
- Snoep
- Soepen
- Taart
- Vegetarische vleesvervangingen
- Vlees(ware)/worst
- zoutjes
Wat mag je wel eten bij een noten allergie?
Je mag alles eten waar in de beschrijving geen noten of pinda's bij staat. Fruit mag je altijd eten en de meeste groente's ook.
Glutenallergie
Glutenallergie is een aandoening van het spijsverteringsstelsel, die ook wel bekend staat onder de naam coeliakie of glutenintolerantie. Bij mensen met een glutenallergie veroorzaakt voedsel met gluten (een vorm van eiwit) beschadigingen aan de dunne darm, wat vervolgens ernstige maag- en darmklachten met zich meebrengt. Gluten zijn een bestanddeel van granen dat bij sommige mensen een overgevoeligheidsreactie oproept, waardoor ze niet goed meer voedingsstoffen uit hun eten kunnen opnemen. Logischerwijs kunnen mensen met een glutenallergie dan ook behoorlijk ziek worden op de langere termijn zonder precies te weten waar nu de oorzaak ligt van hun klachten.
ijs en chips
Wat mag je wel eten bij een glutenallergie?
Hier onder zie je het loge dat op producten zit die glute vrij zijn. Zo weet je dat een product altijd gluten vrij is als dit logo erop staat.
