Verschillende voedselmodellen


Hoe zit dat nu precies? Dit vertellen wij hier!


En een gemakkelijke, gezonde én lekkere lunch voorbereiden? Geen probleem! Lees verder...


De Voedselzandloper


De Voedselzandloper is een theorie en gelijknamig boek van arts Kris Verburgh. Volgens hem is de zandloper een methode om langer en gezonder te leven.

De adviezen in de Voedselzandloper vormen geen basis voor een volwaardig voedingspatroon en zouden tot een onevenwichtige samenstelling van het voedingspatroon kunnen leiden.

De Voedselzandloper is niet bedoeld als afvaldieet. Dr. Kris Verburgh stelt de zandloper voor als alternatief voor de

Schijf van Vijf. In plaats van weer te geven wat je het beste kan eten, laat hij in de bovenste helft van de zandloper zien welke voedingsmiddelen je het beste zou vermijden en geeft een alternatief in de onderste driehoek van de zandloper. Met deze methode claimt Verburgh dat mensen langer en gezonder leven en als positief bijverschijnsel zullen afvallen.


Geen vervanging voor de Schijf van Vijf


Het Voedingscentrum vindt de Voedselzandloper geen vervanging voor de Schijf van Vijf en geen geschikte methode om mee af te vallen. Zo geeft de zandloper geen concrete aanbevelingen over hoeveel je precies zou moeten eten van bepaalde voedingsmiddelen, maar alleen dat je meer of minder van een bepaald product zou moeten eten. Iemand die elke dag bijvoorbeeld 300 gram vis eet, zou volgens de zandloper dus nog meer vis moeten eten.

Met het indelen van voedingsmiddelen in de lagen van de zandloper houdt Verburgh er geen rekening mee of producten wel gelijkwaardig zijn. En of ze wel dezelfde voedingsstoffen leveren. Zo kunnen brood, aardappelen, pasta en rijst volgens de zandloper worden vervangen door fruit en groenten. Maar aangezien deze productgroepen niet dezelfde voedingsstoffen leveren, kunnen ze elkaar niet zomaar vervangen. Doe je dit wel, dan loop je het risico dat je te weinig van bepaalde belangrijke vitaminen en andere voedingsstoffen binnenkrijgt.

https://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/voedselzandloper.aspx



 

 



De Schijf van Vijf is een hulpmiddel dat in een oogopslag laat zien hoe je gezond kunt eten.


Je hebt met de Schijf van Vijf oneindig veel mogelijkheden om te variëren met eten en drinken. Binnen de vijf vakken en de vijf adviezen van de Schijf van Vijf heb je de vrijheid om zelf te bepalen wat je eet. De 5 vakken laten zien met wat voor soort producten je je lichaam gezond kunt houden. De

aanbevolen hoeveelheden geven je een beeld van hoeveel je ongeveer per dag uit de vakken zou moeten eten. De 5 regels helpen je extra op te letten bij kiezen van je eten.

https://www.voedingscentrum.nl/nl/schijf-van-vijf/schijf.aspx



 




De Voedsel piramide van de Universiteit van Harvard


De nieuwe voedselpiramide, in 2008 ontworpen op de Universiteit van Harvard. De piramide zet beweging en gewichtscontrole aan de basis van gezonde. Verschillen met de vroegere piramides of de traditionele schijf van 5 is dat wit brood, witte pasta's en rood vlees verplaatst zijn naar de top van de piramide. Qua proteïne bevinden Alleen vette vis en gevogelte lager in de piramide.Daarnaast zijn groenten en fruit verplaats van halverwege de piramide naar de basis. (hele) granen vormen niet langer de basis van een maaltijd, maar vervullen een aanvullende rol.


https://www.panview.nl/persoonlijke-groei-voeding/de-nieuwe-voedselpiramide-harvard-university-2008



Handige tip? Onder elke tekst staat een website vermeld, deze

brengt je naar een volgende pagina met veel meer informatie!