5 verschillende gezonde groente- en fruithapjes voor baby's

Recepten voor babyvoeding zijn er genoeg. Zelf babyvoeding maken voor je kindje is ook helemaal niet moeilijk en zelfs erg leuk om te doen. Er is ook niks mis met een potje babyvoeding, deze zijn tegenwoordig van prima kwaliteit. Als je zelf babyvoeding maakt, weet je wel precies wat je kleine eet. De pure smaken van groentes en fruit zonder extra toevoegingen. Doe inspiratie op en neus lekker rond tussen alle recepten voor babyvoeding. En ontdek hoe makkelijk zelf babyvoeding maken is.


Hapje 1:

Appel peren hapje

Fruithap ' Vanaf 6 maanden

Ingrediënten:
Appel
Peer

Keukenmaterialenlijst:
- Mes
- Bakje
- Magnetron
- Staafmixer
- Snijplank
- Vergiet


Bereidingswijze:
Schil de appel en peer en snij ze beide in stukjes. Doe de stukjes in een bakje met een klein laagje water en zet het 4 minuten in de magnetron. Daarna afgieten en pureren met de staafmixer tot een papje.

Appel
Peer


Tips:

Hoe lang blijf je pureren?

Vanaf 8 - 9 maanden kun je rustig aan het eten wat grover gaan maken. Je gebruikt de staafmixer wat korter zodat je kleine stukjes in het hapje krijgt. Als dit goed gaat kun je een paar maanden later de stukjes weer wat groter laten. Tegen de tijd dat je kindje 1 jaar wordt kun je proberen het eten in stukjes te snijden en ze apart te geven en ze niet meer door elkaar te mengen.


Hapje 2:

Bloemkool hapje

Groentehap ' Vanaf 6 maanden 

Ingrediënten:
Bloemkool roosjes
(vloeibare) margarine/olie

Keukenmaterialenlijst:
- Pan
- Vergiet
- Staafmixer

Bereidingswijze:

Doe de bloemkool roosjes in een pan met een klein laagje water. Breng aan de kook en laat de bloemkool ongeveer 10 minuten koken. Daarna afgieten en met de de staafmixer pureren tot een glad papje. Voeg een klein beetje margarine of olie toe om het geheel wat smeuïger te maken.

Bloemkool
Olijfolie

Tips:

Vloeibare boter (margarine) en olijfolie
Voeg een klein beetje margarine of olie toe om het geheel wat smeuïger te maken. Om zich goed te ontwikkelen hebben baby's en jonge kinderen goede vetten nodig. Goede vetten zitten in margarine en olie.


Hapje 3:

Peren bananen hapje

Fruithap ' Vanaf 4 maanden

Ingrediënten:
Peer
Banaan

Keukenmaterialenlijst:
- Mes
- Bakje
- Magnetron
- Vergiet
- Snijplank
- Staafmixer

Bereidingswijze:

Schil een peer en snij hem in stukjes. Doe dit in een bakje met een beetje water en zet het 4 minuten in de magnetron. Afgieten en af laten koelen. Haal de schil van de banaan en snij hem in plakjes. Pureer met de staafmixer het geheel tot een fijn papje.

Banaan
Peer

Tips:

Scherpe smaak van fruit
Probeer bij de eerste fruithap een beetje liga te verkruimelen dat haalt de scherpe smaak van het fruit en het papje wordt minder dun zodat het beter op het lepeltje blijft liggen.


Hapje 4:

Wortelpuree met koolvis

Groentehap ' Vanaf 5 maanden

Ingrediënten:
1 kilo hollandse wortels
7 stuks aardappels
4 stuks koolvisfilets

Keukenmaterialenlijst:
- Snijplank
- Mes
- Rasper
- Pan
- Staafmixer
- 9 potjes


Bereidingswijze:
1. aardappels schillen en koken
2. wortels raspen en koken
3. koolvis koken in een laagje water (zonder zout!)
4. wanneer alles gaar is, alles bij elkaar voegen
5. pureren met de staaf mixer of stampen met de stamper tot gewenste gladheid/dikte.
Goed voor het vullen van 9 potjes voeding!
 

Aardappel
Koolvis
Wortel

Tips:

Niet te veel wortel
Wortels bevatten de stof caroteen, wanneer je baby te veel hiervan binnenkrijgt kan het huidje oranje kleuren. Geef ze daarom niet vaker dan 2x per week hapjes waar wortel in verwerkt is.

Kookvocht bewaren
Bewaar wat kookvocht. Hiermee kun je een te stevig hapje wat smeuïger maken. Dit kun je ook doen door er wat opvolgmelk of borstvoeding door te mengen.


Hapje 5:

Bietjesschotel

Groentehap ' Vanaf 8 maanden
 


Ingrediënten:

Voor 3 porties
Rode Bieten (2)
Aardappel (2)
Appel
Kaneel (snufje)
Kipfiletje

Keukenmaterialenlijst:
- Ruime pan
- Snijplank
- Mesje
- Vergiet
- Koekenpan
- Staafmixer

Bereidingswijze:

Was de ongekookte bieten en snij het loof eraf. Kook de bieten in ruim kokend water gedurende 1,5 a 2 uur. Giet de bieten af en laat ze wat afkoelen. Pel het vel van de bieten en snijd ze in grote stukken. Schil de aardappels, snijd ze in stukken en kook ze in 15-20 minuten gaar. Schil de appel en verwijder het klokhuis, kook de appel 5 minuutjes met de aardappelen mee. Bak een half stukje kipfilet goed gaar. En snijd het hierna in stukjes. Meng alles door elkaar en voeg een snufje kaneel toe. Pureer alles met de staafmixer tot een lekker hapje. Voeg een klein beetje margarine of olie toe om het geheel wat smeuïger te maken.

Aardappel
Kip
Olijfolie
Rode bietjes
Appel
Kaneel


Tips:

Geen groenten uit glas of blik
Gebruik verse of diepvries groenten voor de bereiding van je recept. Aan groenten uit glas en blik is vaak zout en suiker toegevoegd. 

Hoe lang blijf je pureren?
Vanaf 8 - 9 maanden kun je rustig aan het eten wat grover gaan maken. Je gebruikt de staafmixer wat korter zodat je kleine stukjes in het hapje krijgt. Als dit goed gaat kun je een paar maanden later de stukjes weer wat groter laten. Tegen de tijd dat je kindje 1 jaar wordt kun je proberen het eten in stukjes te snijden en ze apart te geven en ze niet meer door elkaar te mengen.