alternatieve producten

Een alternatief voor brood.
Eiermuffins:

Recept:

Verwarm de oven voor op een graad op 180.
Neem 2 eieren en kluts deze goed.
Gooi er van alle wat je lekker vind doorheen en roer het mengsel goed.
Giet het mengsel in een muffinhouder.
Doe de muffinhouder in de voorverwarmde oven.
Zodra de muffins gaar zijn (een minuut of 10-15) kun je ze uit de oven halen.
Een beetje af laten koelen en...eet smakelijk!

Suikervrije pannenkoeken.

 recept:

-          150 gr volkoren meel
-          2 tl bakpoeder
-          ½ tl zout
-          1 tl kaneel (mag je ook weglaten, ik vond het een heerlijke toevoeging)
-          2 el lijnzaadolie, zonnebloemolie of olijfolie
-          5 el water
-          300 ml rijstmelk of sojamelk (ik heb rijstmelk gebruikt)
-          1 tl vanille extract
-          2 el ahornsiroop

Zeef de bloem, bakpoeder, zout en kaneel in een grote kom. Meng in een aparte kom alle andere ingrediënten. Meng vervolgens de natte ingrediënten bij de droge en mix ze door elkaar heen. Let op: doe dit met een handmixer of garde en mix niet te lang. Dit voorkomt dat het deeg te stevig word en de pannenkoekjes te rubberachtig. Een paar klontjes in het deeg is dus niet erg.

Laat het beslag 10 minuten staan nadat je klaar bent met mixen. Dit zorgt er voor dat ze bij het bakken net iets luchtiger zijn.

Bak vervolgens de pannenkoeken in een pan op halfhoog vuur. Draai de pannenkoeken om als de bovenkant droog is en vol met bubbeltjes en bak de andere kant totdat de boven en onderkant knapperig voelen en er bruin uit zien. Als het nodig is kun je ook vaker dan één keer draaien. Gebruik niet te veel olie bij het bakken. Zorg ervoor dat de pan telkens net iets vettig is.

Uiteraard kun je bij het beslag appel en rozijnen, bosbessen, banaan en nootjes, frambozen met citroen en wat al niet meer meebakken. Wees creatief!

Vegatarische Mousaka.

Ingredienten:

2 middelgrote aubergine
2 uien
2 teentjes knoflook
1 rode chilipeper
3 eetlepels tomatenpuree
150 ml water
350 gram vegetarisch gehakt
150 gram geraspte belegen kaas
4 tot 8 pitabroodjes
tzatziki
olijfolieKruiden
2 theelepel gedroogde oregano
1,5 theelepel gedroogde tijm
halve theelepel kaneel
peper en zout

Bereidingswijze:

Verhit de oven voor op 200º graden
Breng een ruime hoeveelheid water aan de kook met wat zout
Snij de aubergine in dunne (3mm dik) plakjes
Kook de aubergine 1 minuut in het kokende water met zout
Giet hierna af en laat uitlekken
Hak de ui, knoflook en chilipeper (eventueel zonder zaadlijst) fijn
Verhit wat olie in een koekenpan en voeg er de tomatenpuree aan toe
Roerbak dit 1 minuut en voeg hierna de ui, knoflook en chilipeper aan toe
Meng even goed en doe er de kruiden en gehakt bij en roerbak 2 minuten
Blus met het water en meng alles goed onder elkaar
Vet een ovenschaal in en bedek de bodem met 1/3e aubergine plakjes
Bedek deze met een de helft van het gehaktmengsel
Bedek dit dan weer met aubergineplakjes en vervolgens de rest van het gehaktmengsel
Bedek de rest met de overige aubergine plakjes
Strooi hierover de geraspte kaas en bak de mous­sa­ka af gedurende 35 minuten in de oven (200º)
Maak de pitabroodjes vochtig en doe deze in de oven (bij de moussaka) de laatste 5 minuten
Serveer de mous­sa­ka warm samen met de pitabroodjes en tzatziki

Alternatieve vegetarische mous­sa­ka

Alternatieve voor suiker.

- kokossuiker: deze is ideaal in taarten en gebak omdat het ook een suiker structuur heeft. Je kunt het bij bij de meeste natuurwinkels krijgen. Glycemische waarde van 35.
- Agave siroop: Een mooie neutrale smaak, het is vloeibaar en daardoor ideaal voor cake/brownie achtige recepten. Misschien wat minder voor koekjes. Is veel zoeter dan suiker dus je hebt er duidelijk minder van nodig. Te koop bij de meeste natuurwinkels.  Glycemische waarde van rond de 20.
- Ahornsiroop:  Volle caramelsmaak en ideaal voor op pannekoeken!  Maar ook prima voor in ander bakrecepten waar de smaak bij past (brownies bijvoorbeeld). Te koop bij de natuurwinkel. Glycemische waarde van rond de 50.
- Xylitol: In tegenstelling tot wat veel mensen denken is dit een natuurlijke zoetstof die ook nog eens tandbederf tegen zou gaan. Het heeft een extreem laag glycemische waarde van 7.